Странице

недеља, 11. август 2019.

Стојан БОГДАНОВИЋ: КУРБАН


КУРБАН

            Врућина је у Нишу. Звезда опекла. Бије у главу. Људи падају по тротоарима. Сирене завијају. Односе их. О њима нема повратних информација. То што сте видели, то вам је. Ретки пролазници се само згледају. Подигну рамена и одгегају. Као да су каракушљиви[1]. Само старци и бабе. Иду до најближе продавнице да купе нешто за јело. Нема ко други то да учини. Нема ко да им донесе. Једна баба се подупире ходалицом. Купила је једну шаргарепу. Деца и унуци су на мору. Купају се, а неки тамо и келнеришу.  Или се у имровизованој кухињи пеку и купају у зноју. Најчешће и једно и друго. За ситне паре. Многи од њих на крају, уместо пара добију батине. Бабе и деде све то приписују судбини. Од тога фајде нема. Одгегах се и ја до моје канцеларије у Светосавском парку. У ту кафану недељом углавном долазе доктори. Сви су изнемогли. Пензионери. Жале се једни другима. Само зато и долазе. И њихова деца су отишла пут Европе. Један прича како је његов зет бесан јер није могао у Берлину да набави јагње за Курбан-бајрам. Колега га пита, А зашто је зет отишао у Берлин? Други одговара, Зато што је доктор. Умешао се и трећи – каже – зато што је блесав! Слушао сам ту расправу са суседног стола – прислушкивао сам! Понешто и нисам добро чуо, али сам разумео да су у Берлину проблем избеглице, а не курбан. А код нас, проблем су овце.


[1] Како објашњава Драгана Амарилис реч каракушљив је придев, а значи, несигурног хода, трапав, несигуран у себе, смотан, ружан, неуредан... Она тврди да је реч турског порекла. Кара значи, црн, а куш (турски, kuș) значи, птица. С тога бисмо закључили да кованица каракушљив значи, црна птица. С обзиром да је у народу болест коња spavanus synovitis, osteoarthritis chronica, позната као црна птица, то значи да коњ који има ову болест костију се гега, тешко хода, као црна птица, отуда закључујемо да је Амарилисова у праву што се тумачења речи каракушљив тиче.

Стојан БОГДАНОВИЋ: ЕХО ТРАГЕДИЈЕ

Стојан Богдановић     Овде неће бити речи о трагедији као књижевном делу, нити о њеној структури, нити о њеном историјском усавршавању и...