Странице

четвртак, 26. септембар 2019.

Стојан БОГДАНОВИЋ: ЗАПИСИ ИЗ АГИЈА ТРИЈАДЕ 2019.


ЗАПИСИ ИЗ АГИЈА ТРИЈАДЕ 2019.
Стојан Богдановић

1
            Агија Тријада је јутрос окупана Сунцем. Има мало песка на главном шеталишту. Нису га још покупили. Има времена до следеће сезоне.. Туриста је мало. Али неки се већ купају у мору, а тек је шест сати. О центра до хотела „Алмира“ пролетос сам сваког јутра сретао исте псе. Они су пратили мене, а ја њих. Неки од њих су се због врућине завлачили испод аутомобила и ту проводили дан. Увече су обилазили контејнере и ловили пацове. Јутрос их нема. Ниједног! Као да су отишли за туристима. Вода у мору је топла, можете јаја да (си) скувате. Од шприцера ништа.
16.9.2019.

2
           Јутрос опет тражим кривца. Јуче ми је један пријатељ препоручио да када то радим најпре да се погледам у огледало. Каже да је тамо нашао нешто гледајући своју слику. Моје огледало је криво. Не видим ништа. Нису ми косе очи, а они ме терају да све гледам кинески. Али немам Huawei. Грци не маре. Према званичним информацијама, сваки Грк је дужан као Грчка.
16.9.2019.

3
                 Буни се, к'о Грк у апсу!
16.9.2019.

4
               Јавља ми братанац да је књига одштампана, а ја њему отписујем: „Дакле, онај Савић је геније. Ненадмашан је у лагању!“ Лаже сваког дана као да је 1. април.
16.9.2019.

5
           Пролазећи поред комшијиног апартмана приметих на столу књигу песама Јована Дучића, уз то на столу бејаше и флаша „пролом“ воде. Помислих да су наши, те се окренух назад и одох да из аутомобила донесем моју поему „Песник“. Поздравих комшије и пружих им „Песника“. Нисам се преварио , били су то наши љуи из Скопља. Из некадашње Јужне Србије, а сада Северне Македоније.

6
               Зхваљујући знатижељи човек је зарадио јабучицу.

7
             Упорни су у доказивању да Човек личи на Бога. Мислим да је обратно. Немам за то доказ. Немају ни они. Људи много лажу. Бог као сваки бог, оде и не враћа се.

8
               Најзад се предвече појавио један пас. Једва сам га познао, угојио се. Брзо је замако иза угла, као да га је срамота због нечега. Они београдски пси се не стиде ничега. Нема ни мачака. Нема ко да ми броји залогаје. А нешто и нисам гладан. Не волим сам да вечерам. Многи прескачу вечеру због линије. Никада нисам волео самоћу.
16.9.19.

9
            Бог и ја смо се толико упетљали, тешко да ћу до краја живота то распетљати, мислим на мој део, остаће и за наследнике. И Он, дабоме.

ПРIГКHПАΣ = ПРИНЦ.

10
ПАЗИТЕ

               Морам да идем да хватам ред.
            Човек целог живота чека у реду, а неки се хвале да све могу да заврше преко реда! Раније смо чекали хлеб, ред се отегне, а ми чекамо врућ лебац. И док га донесемо пола оде. За време бомбардовања оних натовских зликоваца чекали смо за зејтин, за цигаре, за бензин... Сада сви некуда журе, а не знају да је тамо куда иду крај. Није то крај света, то је крај њиховог света. Зато они хоће наш свет. Пазите да вас не повуку!
19.9.19.

11
            Разговарам данас на пијаци у Агија Тријади са једним Грком, продаје рибе на пијаци, кад му пружих евре, рече ми, Мерси, мислио је да сам Бугарин. Рекох му да сам Србин, а он, Лако је вама Србима! Није ми појаснио зашто је нама лако и шта је то што је Грцима тешко. На растанку, поздравих га са, Јасу, а он мене са, Браво!
19.9.19.

12
СТЕПЕНИЦЕ

Степенице су увек биле проблем. Није их лако изградити, а није ни лако попети се. Успињање је успех. Успео је и ко је пробао, а није успео.

Степенице постоје у свакој каријери.

Ако су клизаве клизаве, оде тртица, а можда и шија.

Ајфелова кула има 1665 степеника, кажу, има и лифтове.

Изнад манастира По Лин је највећа бронзана статуа Буде, до ње се стиже преко 268 степеника, али се може ићи около пешке, па и аутомобилом.

До Његошевог маузолеја треба прећи 461 степеник. Лифта нема. Као да су тамо попели Његоша да не би ко стигао до њега.

Исусу нису биле потребне степенице.

Слепи миш улеће кроз прозор.

Први степеник је натежи, а последњи је најгори!

Било је случајева да су људи прешли све степенике, а онда им се завртело у глави.

Није сигурно да је нагоре и надоле исти број степеника!

Мишеви и пацови избегавају степенице, као и мачке.

Степенице нису за старе, а ни за дебеле људе.

Децу би требало склањати од степеница.
Ако човек погоди прави степеник, може да седне и мало да одмори. Али после је тешко наставити. Ни горе ни доле!

Ко прескаче степенице, брже ће стићи тамо. А зашто журе, ни Он не зна? Неки доктори кад се наклопају, предлажу прескакање вечере.

БАСАМАЦИ
           
            У Великом Боњинцу су веровали да постоје басамаци (степенице) за небо. Сада у ту причу тамо нико не верује. Већина њих је отишла на онај свет, тек понеки Великобоњинчанин је забасао у Шведску. Кад иду тамо, иду преко неба. Басамаци им служе да се попну у авион и евентуално да сиђу, уколико не ухвате пречицу.

            Оставили су своје воћњаке и пчелињаке, мислили су да ће тамо набрати мед. Кад оно, само лед!
21.9.2019.

13
ОЏАК

Оџак служи родама да на њему направе гнездо.

На врх оџака се натакари петао који се цео боговетни дан врти, а кокошке нигде!

Кроз оџак се низ вериге спуштају Цигани после шетње по небу са Великим медведом.

Кроз оџак се пење дим, а за њим иду поглед и мисли о небу.

Тамо далеко је Србија!

14
             За њима је после извесног времена пошла и матица, и цео рој. Село је нестало. Понеког су довезли из далека. Испунили су му последњу жељу.
Европска зараза звана завист лепи се на Србе као кад ти на нову мајицу капне багремов мед.

КВАКА
КУЋА
ДВОРИШТЕ, АВЛИЈА, ДВОР
КРОВ

15
            Море хлади земљу иначе би експолодирала.

Стојан БОГДАНОВИЋ: ЕХО ТРАГЕДИЈЕ

Стојан Богдановић     Овде неће бити речи о трагедији као књижевном делу, нити о њеној структури, нити о њеном историјском усавршавању и...