Странице

недеља, 2. јануар 2022.

КЊИЖЕВНЕ НАГРАДЕ „МОМЧИЛО ТЕШИЋ“ ЗА 2021. ГОДИНУ

  САОПШТЕЊЕ РЕДАКЦИЈЕ КЊИЖЕВНИХ НОВИНА "СВИТАК"

Жири у саставу: Гордана Малетић (председник), Милијан Деспотовић (члан) и Бранко Стевановић (члан), једногласно је донео одлуку да Књижевна награда „Момчило Тешић“ за књиге објављене током 2020. године буде додељена Љиљани Крстић за збирку прича „Дворац од ружа“ (Центар за културу и уметност Алексинац, 2020) и Весни Радовић за збирку поезије „Капутић за промрзле птице“ („Просвета“ Београд, 2020). Награда „Момчило Тешић“ за укупно књижевно дело, које се огледа у великом стваралачком доприносу свим књижевним родовима и врстама за децу, додељује се Мошу Одаловићу, књижевнику из Смедерева.

Мошо Одаловић, књижевник

У најновијој збирци прича „Дворац од ружа“, Љиљана Крстић (Каменица код Алексинца, 1950) открива нам се као аутор са изузетним смислом за ослушкивање живих бића у природи и умећем описивања микросветова у оквиру свакодневних чаролија. Ништа мање, показује и смисао за бележење скица из живота градске деце. Брижљиво одабраним темама, у својим причама урања у свет њиховог одрастања и постепеног сазревања, стварајући складно, кохерентно штиво.

Љиљана Крстић, Књижевница

Својом новом збирком „Капутић за промрзле птице“, песникиња Весна Радовић (Херцег Нови, 1966) представља нам се као аутор занимљивих савремених тема и мотива у поезији за децу. Њени музикални стихови носе нескривену ноту истинске радости и ентузијазма, која даје аутентични звук и смисао овој збирци маштовитих и разиграних песама. Ауторка показује знатно версификаторско умеће и богату лексику, који наговештавају њене нове успеле књиге у сфери књижевности за децу.

Весна Радовић, песникиња

Добитник награде за животно дело, Момчило Мошо Одаловић (Старо Грацко код Липљана, 1947) познати је, током дугогодишњег присуства на књижевној сцени вишеструко потврђени и веома омиљени писац свих генерација читалаца. Објавио је велики број књига различитих жанрова. Поред тога, бави се и илустровањем и опремом књига, уметничком столаријом, уметничком фотографијом и скулптуром. Одаловић је имењак и књижевни друг Момчила Тешића, са којим се радо сретао и дописивао. Поштовалац је српске језичке и књижевне баштине, па у својим делима, нарочито поезији, зналачки преплиће традиционално и иновативно. Најпознатије његове књиге су: „Од амебе до бебе“, „Неко је украо ласту“, „Мама је глагол од глагола радити“, „Друже тата, кућни команданте“, „Ветар ми однео панталоне“, „Баба је ту, ја сам  у Јапану“, „Поправљамо низбрдице“, „Ево сецкам воду за хрчка“, „Где је лампино дете“, „Жича, пчелино чедо“, „Добро јутро, Велика Хочо“... За досадашњи књижевни рад добио је низ угледних награда, међу којима су: Вукова награда, Награда „Десанка Максимовић“, Награда „Невен“, Грачаничка повеља, Жичка хрисовуља, Повеља Змајевих дечјих игара, Књижевна награда „Политикин Забавник“, „Златно Гашино перо“, Награда „Раде Обреновић“, Награда „Гордана Брајовић“, „Златни кључић Смедерева“, Повеља „Наиса“ и друге, а у Републици Српској проглашен је за Принца Дјечијег царства.

 

Књижевну награду „Момчило Тешић“ додељују књижевне новине „Свитак“ и лист за дечју књижевност „Момчило“ из Пожеге домаћим ауторима књига за децу које знатно доприносе разноликости овог сегмента књижевног стваралаштва, а у којима је, према мишљењу жирија, приметан траг реторике Момчилових јунака, чија непосредност, уз неспутану маштовитост, спаја савремене писце са књижевним наслеђем и младим читаоцима. Међу добитницима ове награде налазе се најугледнија имена овдашње књижевне сцене.

Момчило Мошо Одаловић

БАШ ЛЕПО

У животу животуљци,
корачају путем својим;
дај, запиши, па подвуци --
МИЛО МИ ЈЕ ШТО ПОСТОЈИМ!
 
Свако јутро које сване
урачунај у дан више;
кажи дану: Хвала, дане,
ШТО МЕ ЧУВАШ И ШТО ДИШЕМ!
 
Имаш Сунце, небо плаво,
цветно поље којим ходиш;
мућни својом здравом главом --
ШТО ЈЕ ДИВНО КАД СЕ РОДИШ!

Све је вечно што Бог створи.
Хвала, Богу и свецима.
Сваког дана изговори:
БАШ ЈЕ ЛЕПО ШТО МЕ ИМА!
 
У животу животуљци,
корачају путем својим;
пиши читко, па подвуци --
МИЛО МИ ЈЕ ШТО ПОСТОЈИМ!

 

Стојан БОГДАНОВИЋ: ЕХО ТРАГЕДИЈЕ

Стојан Богдановић     Овде неће бити речи о трагедији као књижевном делу, нити о њеној структури, нити о њеном историјском усавршавању и...