Странице

субота, 25. мај 2019.

Стојан БОГДАНОВИЋ: КРШТЕЊЕ


КРШТЕЊЕ


             Кад је реч о крштењу данас, морамо се сложити са Паскалом: „Када је црква била у повоју, катехумени, кандидати за крштење, били су подучавани. Другим речима, они су, пре крштења, морали подробно изучити мистерије вере, окајати свој пређашњи живот, стећи огромно знање о величини и узвишености вероисповести, и о основама хришћанства. Они су, дакле, након истинског и очигледног преобраћања срца, након преживљеног периода страсне жудње за крштењем, заувек приступали изабраној вери.“ 


И у житијима светих отаца пише да је тако било, да су било подвижници.
              Паскал примећује да се тај обичај изметнуо, те да се деца крсте одмох по рођењу. Наравно, без свести о вери, угурани су у хришћанство против своје воље. "Познавање вере више није предуслов за пријем у Цркву" – и са овим Паскловим тврђењем ћемо се сложити.
             Приметимо да је овде могао навести и она покрштавања која су вршена по Латинској Америци под претњом смрћу. То су радиле и друге религије. Није то било својствено само хришћанству. Али, ако је великом апологети Паскалу то промакло у тексту Првобитни хришћани и хришћани данас, чије су поставке истрпеле зубе времена, које су важеће и данас, његова је апологија ипак штампана у Мислима, нажалост, постхумно.

 По питању крштења и односа према вери није се ништа изменило од Паскала до данас. А и не верујем да ће икада. „Црква од своје пастве захтева ништа мање од савршенства.“ – а требало би да то захтева и од пастира. И то најпре од њих. Кад бисмо то имали, онда не би држава поправљала Цркву, не би судила поповима за напаствовање деце и за друге разноразне лоповлуке, па и хедонизам. Све је наопако, а то је опако!
           Данас се у цркву улази крштењем по рођењу, дакле, не својом вољом. 
           Данас се у цркву улази донацијама, а где-где и оружјем. 
           Данас се у цркву улази рушењем комшијине куће.
           Данас се у цркву улази да би подметнули бомбу.

           Данас се у цркву улази да би је опљачкали.

           Данас се у цркву улази да би је онередили.
           Данас, а сутра?!

Стојан БОГДАНОВИЋ: ЕХО ТРАГЕДИЈЕ

Стојан Богдановић     Овде неће бити речи о трагедији као књижевном делу, нити о њеној структури, нити о њеном историјском усавршавању и...