Странице

недеља, 14. мај 2023.

Милосава - Мика ПАВЛОВИЋ: БЕСЕДА НА ПРОМОЦИЈИ КЊИГЕ СТОЈАНА БОГДАНОВИЋА ШЕСТАРА

 

ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА ПАНЧЕВО

11. мај 2023.

Промоција књиге Стојана Богдановића

Шестар и Мика, Панчево 11.5.2023.

Немања, Лукара, Гоша, Шестар, Мика, Васа.

ГЛУМАЦ, МАТЕМАТИЧАР И ПИСАЦ У ПАНЧЕВУ

 


Добро вече,

ја сам Милосава, Мика, Павловић, и обраћам се испред 106.-те генерације ученика Гимназије Урош Предић у Панчеву. Стојан Богдановић је пре свега Шестар за нас, професор математике. Строг, мало прича, тихо говори.

 

Немања, Лукара, Шестар, Мика, Васа, Панчево, 2023.

У ДНЕВНИК је мртав хладан уписао 28 јединица! Једна је била моја. Била је то за нас болна демонстрација природног ауторитета и јасног става о односу према раду и одговорностима. Морало је доста да се зна и за двојку. Нацртао нам је важне границе у тим осетљивим, развојним годинама.

 

Васа, Шестар, Весна, 2023.Панчево

Био нам је занимљив и поред строгости. Осећали смо његову аутентичност. Део је оних легендарних професора панчевачке Гимназије који су своју људску снагу, знање и вредности уткали у нас, и ми то носимо у себи и данас. Намерно не наводим њихова имена, ово је Шестарево вече.

 


Ако занемаримо оних 28 јединица које је поделио нашем одељењу, његов мирни и скенирајући поглед са катедре, његову висину и општу маркантну појаву, Шестар је и ван Гимназије био индивидуа. Посебно за нас који смо већ тада били инфицирани вирусом поезије.

Гордана Влајић, књижевница, Панчево, 2023.

 

Заразио нас је професор филозофије и песник, Момчило Мома Параушић. Његово широко знање, ерудиција, воља и ентузијазам да ослободи креативне потенцијале младих, дали су нам простор да полетимо, да пишемо и објављујемо – прво у школском листу НЕ, потом у РУКОПИСИМА, а касније су уследиле и прве збирке песама.

 

Лукара, 2023. Панчево


Немања, 2023. Панчево.

Били смо радознали, жедни знања и ношени снагом младости, тражили смо узоре у литератури, али и у свом окружењу. У Панчеву су тада били на књижевној сцени Мома Параушић, Бата Бирта, Миша Николић, Богдан Мрвош, Божидар Вујић, Душан Вукајловић, Јоан Флора, Града Стојковић, Шестар... Опростиће ми они које сам заборавила.

 

Мишко, Шестар и Јоца, 2023. Панчево
Миша, Васа, Шестар, Жуле.2023. Панчево

Виђали смо их код Недељка, у Парку, Касини, Слободи, код Пацова, Слоги, Културно-просветној заједници, Дому омладине, Културном центру... Све су то били важни друштвени топоними Панчева, многи данас не постојећи.

 

Шестар и Кубанац, 2023. Панчево

Али, те топониме су чинили људи, не као данас брендови, вредност ентеријера, карта пића и „мени“. Када је реч о „менију“, тадашњем „менију“ и атмосфери, има нас који памтимо кувана јаја и прженице у Парку које доноси Душа, док горепоменути живо расправљају о филозофији, књижевности, друштвеним токовима... и са стилом се шале на свој и туђ рачун.

 



Спонтано, без претенциозности, сасвим људски, прихватали су нас младе. Уважавали су нас као личности, подстицали на писање и мишљење својом главом, усмеравали на литературу. Много смо читали и дискутовали. Посебно смо себи били важни када седимо са њима. Водили су нас на књижевне вечери, читали смо поезију заједно са њима.

 


Са пажњом су сецирали наше песме, враћали нас на ПОЕЗИЈУ, били немилосрдни ако се деси исклизнуће у сентиментални клише. Мене лично су посебно „дрибрали“ Миша, Мома и Вукајло. Понекад и Флора и Мрвош. Хвала им. Била су то драгоцена искуства за наше формативне године. Не знам да ли данас креативне радионице, курсеви писања и сличне активности имају исту снагу.

 

Синиша, Славица, Гоца, 2023. Панчево

У то време, наши панчевачки књижевни ствараоци, били су равноправни део новог, савременог, слободномислећег, радикалног и ослобођеног поетског израза. Тада на сцену, а сцена је бивша Југославија, ступају Милутин Петровић, Новица Тадић, Синан Гуџевић, Петар Крду, Стеван Тонтић, Каталин Ладик, Гојко Ђого... био је то талас сјајних песника, нека ми опросте они које нисам навела... И сви су издржали проверу времена, као и наш Шестар, озбилљан песник, за чију збирку БИГ БЕН и сада мислим да је једна од бољих објављених на српском језику.

 


По завршетку гимназије, генерација се расула по факултетима углавном, али су остала пријатељства и контакти. До нас су стизале вести о Шестаревој академској каријери, о успесима, али и о најтежим животним ударцима. Све смо примали снажно и лично јер је он део нас, иако више није живео у Панчеву.

 

Биља и Дуња, 2023.Панчево

Природно је да се те везе између њега и Панчева, дакле нас, никада нису прекидале, природно је да Панчевци сниме филм о њему, да овде представља своје књиге, да ми подржимо издавање ове његове последње књиге.

 


Што се ње тиче, рећи ћу само да је мој основни утисак, након читања, да сам провела неколико сати у друштву паметног и опуштеног саговорника који има шта да каже и чега да се сећа. И да су његове реминисенције лишене патетике и лирске сентименталности чему је људски ум склон када се враћа у прошлост. Не, Професор је забележио живот, свој живот и оних који су га делили са њим овде, а тако и наш живот.

 

Лукара, Гоша, Шестар, Мика, Васа, 2023. Панчево




Дакле, у име 106.-те генерације, желим да се захвалим Шестару и свим осталим легендарним професорима Гимназије Урош Предић, што су нас својим примером учили да постанемо и останемо људи. За протеклих 45 година доживели смо тешке колективне ударце, а ево нас вечерас овде, уједињени око стваралаштва и трајне вере у људе. Ту вертикалу су у нама, поред породице, градили и они.

 

Хвала Професоре!

Милосава Павловић

Милосава - Мика Павловић, књижевница, 2023. Панчево

Стојан БОГДАНОВИЋ: ЕХО ТРАГЕДИЈЕ

Стојан Богдановић     Овде неће бити речи о трагедији као књижевном делу, нити о њеној структури, нити о њеном историјском усавршавању и...