Странице

уторак, 13. август 2024.

Стојан БОГДАНОВИЋ: САНДУК ОД ТВРДОГ ЖИВОТА МИРОСЛАВА ТОДОРОВИЋА

 



САНДУК ОД ТВРДОГ ЖИВОТА МИРОСЛАВА ТОДОРОВИЋА

            Наслов књиге је Сандук пун таме. Издање Народне библиотеке „Стеван Сремац“, Ниш, 2023. По моме било би само Сандук. Тако ћу даљем тексту и писати. Наслов је застрашујуће добар. Свак се пита шта ће се отуда појавити. Неки ће помислити на Бабарогу. Данашњи клинци би рекли наслов је бабарога. Још кад погледате фотку на корицама. Позеленео од маховине миленијумски саркофаг који крије злато заједно са скелетом и са духовима, не мирише на добро, али изазива да се помучите, да подигнете плочу сигурни да нећете ослободити причу о Исусу. Али сигурно је да сумња постоји да би отуда могла изаћи нека ала. Зато ће, претпостављам, читалац, бити обазрив као и ја када буде разгртао, када буде контао са које стране да приђе Сандуку. Патина ће свакако допринети да своја сећање тражите што даље. Као оно копље олимпијског победника које се заболо дубоко и још вибрира. Као шприц забоден у бутину. Или као трн у пету.

             Почео сам да разглабам. А у Сандуку тога нема. Да разочарам Твитераше, приче су кратке, али нису њихове нити су оне из романа Унутрашње море. Ове приче нису морске. Њих је испричао живот лично. Нема сумње да је живот сваког човека Сандук пун таме. Песник Мирослав Тодоровић. их је само уредно бележио. Богме и забележио. А оно што није забележено кажу стари писци, није ни постојало. Приче су старе, или су ликови у њима из прошлости, али су младе. Тамо се појављују књижевници, песници – њих сам намерно издвојио, професори, филозофи, сликари и разне друге протуве сличне оним писцима без адресе.  Није реч о утварама. Мука ми је кад видим само иницијале. Секирам се за читаоце. А за мене не брините, одмах сам провалио ко се крије иза тих фамозних слова подупртих тачкама. Али ако мало мућнете похватаћете све те типове који ти се (на)смеју или ти се ругају чим те угледају. Чим отвориш Сандук пун таме отуда сукне пламен, нека необична светлост, обасјава век, отвара очи, типови се мешкоље, излазе на видело један по један. Буде ти топло око срца. Још ако си и ти у Сандуку, а није петак, тринасти, онда је угођај потпун и бесплатан. Крените, али готованима не откривајте ко се крије иза оних великих слова подупртих тачкама. Не отварајте врата. Ући ће и опоганиће Сандук.

            Да се не лажемо, само да знате, немају сви паре за сандук, а овај је од тврдог живота и то џабе.

 

Нема коментара:

Постави коментар

Стојан БОГДАНОВИЋ: САНДУК ОД ТВРДОГ ЖИВОТА МИРОСЛАВА ТОДОРОВИЋА

  САНДУК ОД ТВРДОГ ЖИВОТА МИРОСЛАВА ТОДОРОВИЋА             Наслов књиге је Сандук пун таме. Издање Народне библиотеке „Стеван Сремац“,...